Yidao

Chinese kruiden en medicijnen bij Covid-19

25 Jan, 2021

Bron: https://www.vnig.nl/chinese-kruiden-en-medicijnen-bij-covid-19.html

Sinds de uitbraak van de pandemie wordt er veel onderzoek gedaan naar de inzet van Chinese kruiden en medicijnen om de weerstand te verhogen en een besmetting met Covid-19 te behandelen. In dit nieuwsbericht aandacht voor twee interessante publicaties, een onderzoek en een artikel.

Het onderzoek1 gaat in op het belang van het verminderen van het risico op kwalen zoals een gewone verkoudheid, omdat veel landen worstelen met een tekort aan medische middelen en capaciteiten. Symptomen van een gewone verkoudheid kunnen makkelijk worden verward met Covid-19-symptomen. Minder verkoudheden nemen dus niet alleen onnodige zorg en stress weg bij mensen, ook de druk op de testcapaciteit neemt ermee af.

In de gerandomiseerde gecontroleerde trial zijn twee Chinese kruidenmiddelen geëvalueerd die het risico op een gewone verkoudheid verminderen: koortsverlagende korrels van Artemisia (bijvoet) en een vloeibare kruidenformule Huoxiang Zhengqi Shui. In totaal deden 22.065 deelnemers mee aan een trial die liep van 30 januari tot en met 29 februari 2020. Deelnemers ontvingen willekeurig wel of niet een vijfdaagse kruidentherapie. Berekend werd hoe vaak patiënten rapporteerden dat zij last hadden van verkoudheden. Daarnaast werd bekeken hoeveel dagen er verliepen tussen de start met het kruidenmiddel en het optreden van verkoudheidssymptomen.

Het gebruik van kruidenmedicijnen verminderde het risico op verkoudheid met 89,6 procent bij de deelnemers die deze ontvingen. In de leeftijdscategorie van 16-59 jaar verminderde dat risico zelfs met 94 procent. Conclusie: de kruidentherapie stimuleerde de weerstand bij de gebruikers en verminderde significant het risico op een gewone verkoudheid.

Het artikel2 gaat in op de rol die Chinese kruiden en medicatie kunnen spelen indien er eenmaal sprake is van een infectie met Covid-19. Vanaf het begin van de uitbraak heeft de Nationale Gezondheidscommissie van China aangeraden om Chinese medicijnen te gebruiken voor de behandeling. Hierdoor zijn meer dan 90 procent van de Covid-19-gevallen in China mede behandeld met Chinese middelen. Zes prominente traditionele kruiden of gepatenteerde medicijnen zijn inmiddels opgenomen in het Chinese Diagnose- en Behandelingsprotocol voor Covid-19: Lianhua Qingwen Capsule, Jinhua Qinggan Granule, Xuebijing Injection, Qingfei Paidu Decoction, Huashi Baidu Prescription en Xuanfei Baidu.

Uit recente onderzoeken is gebleken dat deze Chinese middelen succesvol zijn bij de behandeling van Covid-19, zo schrijven de auteurs. Een retrospectieve studie van 312 patiënten met zware Covid-19-symptomen liet bijvoorbeeld zien dat het gebruik van deze middelen was geassocieerd met een lager risico op overlijden. In het artikel worden ook andere onderzoeken beschreven.

De auteurs geven tot slot aan dat deze Chinese middelen zo verschillen van medicatie omdat ze het virus niet direct van binnenuit aanvallen, maar zorgen voor het herstel van het zelfgenezend vermogen van mensen. Zij adviseren om deze Chinese kruiden te integreren in de moderne geneeskundige behandeling; ze vormen volgens hen een belangrijke innovatie in de medische wetenschap.

De volledige pdf van het artikel kunt u hier lezen.

Bronvermelding:

1. Yan B. et al. Effects and safety of herbal medicines among community-dwelling residents during COVID-19 pandemic: A large prospective, randomized controlled trial (RCT)Phytomedicine. 2020 Nov 5:153403. do: 10.1016/j.phymed.2020.153403
2. Li J.G. en Xu H. Chinese Medicine in Fighting against Covid-19: Role and Inspiration. Chin J Integra Med. 2021 Jan;27(1):3-6. doi: 10.1007/s11655-020-2860-x